Pages

Saturday, February 27, 2010

Takwim terdekat.

1 & 2 mac
ACARA AWAL KEJOHANAN OLAHRAGA TAHUNAN (KOT)
3-5 ptg

3 mac
RAPTAI KOT
8-10 pg
hanya yg menyertai pebarisan terlibat.
escape class! haha. x bes pon senanye. panas ah!


4 mac
KOT kali ke 32
7.30-2 ptg
yeah! yg ditunggu oleh semua ikan2.
ikan paus(hijau), ikan dugong(biru), ikan pirana(merah), ikan bilis(kuning).
setiap rumah ade kekuatan masing2.
kini, tiada diskriminasi.
so jom kite dapat juara same2 jom! ahaa..
ikan paus, tak kan tak nak share kot?
sharing is caring! kikiki.
all the best utk semua rumah!
gudluck utk yg msk acara uh.
buat habis baik!
*eh cm knal je ayt nih.hehe


5 mac
cuti peristiwa bersempena KOT
waa..cuti lagi. yea yea! alhamdulillah.
tp mnggu nhi x balek wajib.
dok la asrama tuh ye. nk exam kn. jom study!

9-11 mac
UJIAN FORMATIF 1
wuuu..cuakz~
walaupun hanya sebuah ujian, tp kalau result terok, kne masuk imtiyaz wo.
all the best!
we can do it!pray for our success.

12 mac
mesyuarat agung PIBG
2.30 ptg
parents wajib datang.

12-15 mac
daurah ilmiah (DI) -pekampungan ilmu
yg paling ditunggu-tunggu oleh f5 n f6.
dah tukar nme skrg.
insyaAllah DI akn dijalankan diluar maahad.
da lame x kuar maahad ramai2!
best kot. semangat nih. haha.
ILIM mungkin?hmm xtaw la.
semoga kita dapat menimba ilmu disana.
semoga semangat kita nak SPM semakin berkobar.
ingat, niat kerana Allah!

insyaAllah
itulah takwim setakat nih.
kita hanya merancang, Allah yg menentukan.

by.sk

Friday, February 26, 2010

berLENSA part 2

jom tgk lagi gambar gambar ini..!


sembelihan ketika haluan pelajar tingkatan 4.


barisan fasi dan urusetia puteri yang turut serata dalam program sembelihan.


gi sembelih burung ah! ap berlensa plak nih??


selepas membantu adik2 f4 sembelih burung. percikan darah penuh di tudung! waaa..!





video
video nih amat lah sengalz~
17 sx!
adek2, jgn contohi ye!
mesti adk2 tuh kate, "jampi serapah ape abg fareez ajar nih?"
haha.

video

ape tuh?
x paham la dek. gelak je lebeh dorng nih. adoyai..
siapa yg dikenakan kat sini? aziz atau dak f1 uh?
oh, da paham!
alimi kate, "abg aziz, kita sama batch kan?wahahaha!"
aziz dikenekan. diskriminasi ketinggian di sini. haha.


video
kanak2 riang sangat!
aneh2 saje.
tapi best!ahaha.

gambar seterusnya~


urusetia putera






kumpulan thaisahah punye nih. tapi haziq yg byk buatkn.


bangunan straw




"jangan ganaz sgt abg." kate adk berbaju merah.

















tak paham ape tuh?


kad metrix. ramai lagi tak bayar nih! tahniah kpd klas sina sbb da bjaye langsaikan hutang.


SEMBELIHAN F4













KARBALA'S WAR





Salam Maulidur Rasul~

Kenapa Perlu Berselawat?
www.iluvislam.com
koi nakata
Editor:lailatulema

Allah swt telah berfirman:"Sesungguhnya Allah swt beserta para malaikatNya sentiasa berselawat untuk Nabi Muhammad saw.Hai orang-orang yang beriman, bacalah selawat dan salam untuk Muhammad saw dengan bersungguh-sungguh."(Al-ahzab:56). Ayat tersebut memerintahkan kepada orang-orang yang beriman supaya bersungguh-sungguh dalam menbaca selawat dan mendoakan keselamatan untuk Nabi Muhammad saw.Oleh kerana itu,orang-orang yang mengaku dirinya beriman kepada Allah dan rasulNya,haruslah mereka mentaati perintah tersebut dengan memperbanyakkan bacaan selawat dan salam untuk dipersembahkan kepada junjungan dan ikutan kita Nabi Muhammad saw.

Selawat dan salam yang dilimpahkan oleh Allah swt adalah berupa rahmat,kasih sayang dan pengampunan. Sedangkan selawat yang dipersembahkan oleh para malaikat dan orang yang beriman adalah berupa doa dan permohonan kepada Allah swt agar Dia berkenan melimpahkan selawat(rahmat) dan salam(keselamatan dan kesejahteraan) kepada Nabi Muhammad saw.Allah swt sentiasa berselawat kepada Muhammad saw,bererti Dia sentiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada beliau.

Melihat pertanyaan diatas,maka timbullah persoalan di dalam benak kita:"Mungkinkah Nabi Muhammad saw sebagai kekasih Allah masih memerlukan tambahan rahmat dan keselamatn dariNya?Benarkah beliau masih perlukan bingkisan doa dari umat beliau?" Sebagai umat Nabi Muhammad saw,kita haruslah yakin bahawa beliau adalah makhluk Allah swt yang menjadi kekasihNya(habibullah).Kita juga harus yakin bahawa Nabi Muhammad saw telah mendapat jaminan untuk masuk ke syurga.Nabi Muhammad saw juga telah mendapat rahmat dan keselamatan yang tidak terkira dari sisi Allah swt. Sehinggakan tanpa selawat dan doa dari kita pun tidak menjadi masalah buat beliau.

Sesungguhnya beliau tidak memerlukan selawat dan salam dari kita,sama sekali tidak memerlukannya! Lalu mengapa kita diperintahkan untuk membaca selawat dan salam untuk beliau? Itulah salah satu perintah Allah swt untuk membuktikan siapa sesungguhnya di antara kita yang benar-benar mentaati perintahNya.Juga untuk melihat sejauh mana kecintaan kita kepada RasulNya. Nabi Muhammad saw ada bersabda:"Barangsiapa yang mencintai sesuatu,nescaya dia banyak menyebut-nyebut yang dicintainya".(HR Dailami)

Hadis tersebut benar-benar terjadi dalam kehidupan ini.Seseorang yang mencintai sesuatu,nescaya sesuatu itu selalu diingati dan disebut-sebutkannya. Misalnya semasa kita mencintai seorang gadis,nescaya kita akan selalu mengingati gadis tersebut dan menyebut-nyebutnya. Begitu juga sebaliknya. Begitu juga apabila kita benar-benar mencintai Allah swt dan rasulNya nescaya kita akan selalu mengingati dan menyebut-nyebutnya.Oleh itu,salah satu cara yang di ajar Islam untuk meluahkan rasa cinta itu adalah dengan berselawat. Ketika kita membaca selawat, saat itu juga kita menyebut nama Allah dan RasulNya sekaligus.

Semakin tinggi kecintaan kita terhadap Allah dan RasulNya, nescaya makin banyaklah kita berselawat. Dan semakin banyak kita berselawat, maka makin tinggi darjat kita sebagai seorang muslim. Nabi Muhammad saw ada bersabda:"Sesungguhnya manusia yang paling utama disisiku pada hari kiamat kelak adalah yang paling banyak membaca selawat".(HR Nasai,Tirmizi dan Ibnu Hibban). Oleh yang demikian,perbanyakkanlah berselawat,disamping sebagai bukti cinta kita kepada Allah swt dan rasulNya,hakikatnya ia juga bagai mendoakan diri kita sendiri.Dengan demikian,semakin banyak kita berselawat bererti semakin kita mendapat rahmat yang melimpah ruah.

Jika dilihat dari secara zahirnya,memang pada saat itu kita memanjatkan doa agar Allah swt melimpahkan rahmat kepada Muhammad saw,tetapi pada hakikatnya kita sedang mendoakan rahmat dan keselamatan tersebut untuk diri sendiri. Bahkan limpahan rahmat dan selawat yang akan kita dapat itu lebih banyak dari rahmat dan salam yang kita persembahkan kepada Nabi Muhammad saw. Hal ini disyariatkan oleh Nabi Muhammad saw sendiri dalam sabdanya: "Barangsiapa berselawat ke atasku satu kali,nescaya Allah swt akan melimpahkan rahmat keatasnya sepuluh kali ganda".(HR Muslim)

Begitu tingginya nilai bacaan selawat,sampaikan solat kita tidak sah tanpa disertai bacaan selawat.Kerana menbaca selawat termasuk dalam salah satu rukun solat,yakni harus dibaca ketika tahiyyat.Oleh yang demikian,setiap muslim wajib membaca selawat sekurang-kurangnya sembilan kali sehari semalam.Jika kurang dari itu bererti solatnya tidak sempurna. Akhir kata,semoga selawat dan salam tetap dilimpahkan ke atas junjungan kita Nabi Muhammad saw beserta keluarganya,para sahabat dan seluruh umatnya sehingga hari kiamat.Demikian jelaslah bahawa kenapa kita perlu berselawat.

Allahuma Amin ya Rabbal'Alamin!


Sunday, February 21, 2010

berLENSA!

posto posto!

eh silap,

pictures pictures!


haa.. gambar mari suda.
maaf ah lmbt siket sbb DSLR kami rosak.
wahaha!


mari tgk2 gamba kite dan adek2. heee..


fareez dan adek2 nya. "ape abg nih dok pegang2 kite?xp lah redha~"

ketika first impression.

fasi-fasi yg berkakilebak melihat gelagat adik adik..


fasi dikepong. "jgn bagi kami basah okay?"

lenjun kene serang belon air.

senjata yg kadangkala makan tuan.

wah..rilek nye ayah haji nih.


akak2 fasi memberi penerangan dan cuba menaikkan suasana yg suram itu. rean, pipah, boleh ke tuh?

mukhsin ah! antara f1 yg menyerlah dgn kesengalan nye. haha.

wat trademark best2 tw!


THAISAHAH is the best! thaisahah bermaksud gabungan 4 nama fasi, THAIyibah, SAkinah, AHmad fudhail dan Haziq. cayalah adik2 ku!

amie, sya, nurin(adek amal) dan hidayah f1.

again! thaisahah. dgn zul sbg ketua kumpulan bersama rakan2 n abg2 fasi.


barisan urusetia yg banyak membantu. thanx a lot urusetia!


maaf sbb x berapa byk gamba. nh je yg mampu stakat nih.

by.sk

credits to widad.

Wednesday, February 17, 2010

Jom Larii jom!!

LARIAN JALAN RAYA 2010

hoho! cm seronok je this year punye..
bkn ape, tp f5 ramai semangat kot.
mane tak nye, persaingan kurang sbb P1 ngn L1 sume f5 n f6 je.
tuh yg sume smgt nk menang uh. haha.
semangat rumah mmg mcm bese ah..
setiap rumah nk mng en..

bermula..
pg2, beratur then amek kdtgn bg nombor.
bg kate2 semangat n tips2 yg berkesan.
then warming up.
yg penting wat trademark masing2. tuh yg syok uh. smgt kot!
selepas itu bermula larian apabila bunyi...

pooonnn...!
*kuno gle. gune ah M-16 ke, baru power.haha.*

....dilepaskan.
mula dgn P3, P2, P1, L3, L2, L1..
lariiii!! (jalan suda..haha)

selepas penat berlari, rehat~
pastu berkumpul balek utk upacara yg dinanti-nantikan.
yg x best nye. hanya pemenang tempat 1 2 3 je diumumkan.
yg lain uh amek hadiah lps majlis. x syok ah..
xpe ah, zuhud je..ahhahaha..
mst nk tw kn sape pemenang2 nye kaann..
utk L1 ngn P1 je la eh..

L1,
1. heiqal -hijau
2. amir hatta -hijau
3. afnan -hijau
4. arif adli -biru
5. diak -kuning
6. pidot -merah
7. islam -merah
8. syarip -biru
9. usamah
10.
11. ihsan f6
12. pojan - merah
13. AJ - hijau
14. shahrul - biru
15. amzar - biru
16. rafiq
17.
18.
19.
20.

P1,
1. fatin athirah -merah
2. biha nadzam -merah
3. fana fadzil -kuning
4. syafiqah aina -biru
5. sabi -biru
6. anis aqilah -kuning
7. tengku amirah -hijau
8. najah -kuning
9. skin -merah
10. athirah - biru
11. dayah -biru
12. kak ira -merah
13. raihana -hijau
14. husna -hijau
15. qurratu -hijau
16. fathin alyaa - merah
17. nisha -hijau
18. malin -biru
19. najmina -kuning
20. afiqah zakaria -hijau

*sory ah kalau salah, aku x pasti laarr~

secare keseluruhannya,
putere musytari mng,
n ptri zuhal *no wonder sbb ptri zuhal ramai
johan keseluruhan, MUSYTARI.
then zuhal, marikh, kejora.
oleh itu, mari same2 nyanyi trademark mrk yg sengal itu dgn gaye ptre hijau yg agk x leh blaa smpai memecah perut stiap org..haha.

"musytari,,musytari,,
macam ikan paus!!macam ikan paus!!
yg lain,,yg lain,,
macam ikan bilis!!!macam ikan bilis!!!"

dont be sad to all the ikan bilis.
kite boleh kalahkn the ikan paus yg besar dan berat itu.
fightooo ohh!!haha.

all the best utk kejohanan sukan tahunan yg akn dilangsungkan x lame lagi.
same2 kite berjuang for our last year here!

disebabkn skez 2 2 rumah merah,
so.. semoga marikh juara!amin~ wahaha.

skali lagi nak nyanyi cam eza.

yang indah yang indah itu bahasa
yang cantik yang cantik
budi pekerti
yang MERAH itu JUARA,
yang KUNING itu kalah...

kepada rumah2 lain jgn mara.
saje je sbg penyeri.
kuning pon jgn terase. saya yakin kuning boleh naik!

hidup ikan bilis!
kalahkan the ikan paus!
*hijau2 sekalian, harap maah!hee..

ALL THE BEST GUYS!

haha.by,sk.

Tuesday, February 16, 2010

ehem..tumpang lalu jap

atokkk!
ohhh atokkk
atokkkkk

haha
xd laaa
assalamualaikum
kaifa halukum?

smlm..
dpt 1 berita ni
dkat CNN rsenye
xtaw la korg da taw ke blum
tp brita ni untuk WANITA sahaja
xtaw la korg da taw ke blom
tp......
nak bagitahu jugak laaa
bia 1 DUNIA tahu
HAHA!

take 1
take 2
take 3
mic test
ehem ehem
yang indah yang indah itu bahasa
yang cantik yang cantik budi pekerti
yang merah itu saga
yang kurik itu kendi
yang indah itu bahasa
yang cantik budi pekerti


haha
n HERE COMES THE NEWS
dengan rasminya saya mengistiharkan
kain baju batch.....
DITUKAR!

lagi lawa kot
tataw la nk ckap mcm mner
tu la gmba kaen dy


tu kain taw!
baju xtaw kale ap
cbb syira yang uruskan sume ni
arap korg suke laaa
cbb stakat ni ak da send gmba ni kat certain org n dorg kc feedback yg oke

mnurut syira
insyaAllah bukak skola ni kite dpat kain tu

tp sorry la
wat desicion x gtaw sume org lu
nk tnye
tp paham la kan
kita da xd masa
sume org bz
then da malas nk pikir
tu la jadi nye
hmm

p/s:cpe xbaya lagi cpat2 laa eh..heee..oh ye!putra klau nk beli boleh juagak..xd masalah..bley pkai sme2..haha...xd laaaa..kiddin!

ez
atlast!

Sunday, February 14, 2010

Lalalala~

secara tiba-tiba,
tanpa sangka,
dan siapa sangka,
susah nak sangka,
sesuatu yang amat aneh,
tiba-tiba je berlaku,
memanglah sesuatu yang tidak disangka-sangka,
memang pelek sungguh,
tak terkata,
speechless jadinya...

apabila...

maahad beri cuti seminggu~


haha. tuh je pon nk bg taw.

tp betullah.
aneh kot.
mahiss mane ade yang sambut raye cine.
mane pna bg cuti pnjg2 cm nih..
haha! takpe, bersyukur je lah dgn ape yang diberikan.
alhamdulillah..
syok kot dpt cuti! hehe.

kpd kisasians, integomians, saserians n sahabat2 yg lain,
jgn jeles yek!!
takpe, teruskan perjuangan anda.
dpt hari utk belajar lebih dari bdk maahad. best uh..haha.
yg mahissianz plak jgn lupe belajar kat umah. cover segala yg tercicir, terkucil, n terlepas pandang.
insyaAllah insyaAllah, same2 kita usahakan!

semua yang pernah bergelarr hamidianz,
straight A+ in spm 2010!

amin~

by,sk

Summary of Haluan Pelajar and Tarbiyah Wal Qiadah 2010.

TARBIYAH WAL QIADAH
FORM 1 2010

program belansung dari hari isnin hingga sabtu. 3 jan until 8 jan.
penglibatan: urusetia yg berkomitmen tinggi dan fasilitator yg bersedia berkhidmat.
kem kom orentasi F1 yg bertggungjwb sampai suare hilang: abdul afnan
pen kem kom F1 : sakinah ridzuan

pelbagai onak duri yg dihadapi utk menjaya kn program nih..huh,,

pertama,
kami x dibenarkn utk garang2 gilaa cm orentasi mhd dulu2..mcm kite taw la kn, last skali orentasi yg kaw2 punye tym 2006. tym kite dulu. even senior cm harimau, tp besyukur gk ah sbb alhamdulillah kite boleh nmpk hasilnya pd diri kita skrg n batch kite kaann..itulah cabaran utk kita nk tarbiyah adk2 dgn cara yg lain iaitu melalui kasih syg..boleh ke?it is not impossible right?

hasilnya,
satu program yg agk best dpt dijalankan.
even x dpt garang2 kitorang basabar je ah dgn kerenah adk2 kite uh.
denda yg boleh buat un denda yg ad faedah je..
x bole ah cm kite dulu2 kene men perang2 bwh katil, tiup kipas smpai berpusing ke..adoy~

adik adik yg..

masa itu beredar dan skrg dak junior adlh dalam zaman yg lebih modern. nk bndingkn ngn kite pon x bole sbb zaman kite ngn drng sdikit brubah. byk kerenah kene jage tp x yah ah cite kat sini..ade yg bgos, ad yg kureng. yg pasti care drng ngn f5 x mcm kite ngn f5 dulu. ppe un ktorng cube trime..
tp ad gk yg sengal. lawak kot drng nih. x tahan nk gelak je oh tym prog..haha.

f5 yg...
ade yg garang gk, tp x leh lebeh2..kasih sayang kaann..haha.ppe un yg penting, kami mencuba utk tunjuk contoh yg terbaik!!

aktiviti yg di jalankan...
macam2 ah tp malas nk cite..haha.
yg pastinye nametag mereke kecik! x aci!!!ahaaa~
lipat tudung bulat2 still cm kite dulu cume mrk nih degil. tgk2 da x bulat da. byk kali oh kne gtw soh lipat bulat2..adoy!

byk konflik ohhh..


ade satu program yg agk kurang bjaye perlaksanaan nye iaitu call of duty.
preparation yg kurang menyebabkan aktiviti bjalan dgn kurang lancar. semua fasi ngn urusetia hilang mood tym uh. tension siket kot.

byk berlaku salah paham antre ptre ngn prti f5. saling tak puas hati. yg putri xd ah x puas hati sgt, tp klu ad yg kurang selese, ktorang tros bgtw ptre. yg ptre pulak dlm diam2 byk gk kurang puas hati. tp pendam saje. pape un, semuanye dah terlerai tanpe ending sebenarnye. tp 2 2 pihak da mintak maap. so 0-0 yek. semua bnde2 uh da lupekan dah sbb program dah selesai dgn jayenye. da xd bnde yg puas hati daaa..ape yg boleh kite nmpak, KITE DAH MATANG SIKET!ahaha..sbb masalah2 yg berlaku sume diselesaikan scre matang n berhemah. caayalaahhh!

pengurusan masa yg x ditepati..act ptre ptri same je, ppe un ktorng paham sbb f5 kaann busy, so xd ppe yg nk dibengangkan. segalanye da settle~

whatever it is,,

segalanya berjalan dgn lancar.
alhamdulillah.
segala yg kurang teratur n kurang berjaye, semuanye ktorng wat jd pengajaran utk conduct majlis2 n prog2 seterusnya. kite belajar dr kesalahan kann?
walaupun byk onak duri, tapi ia tetap best sbb yg pahit itu kdg kala akn lebih kukuh terpahat kat memori n membuatkan ia jd kenangan yg paaaalinnngg INDAH!
btw, thanx utk urusetia yg paling byk bertungkus lumus n fasi2 yg menjayekn prog n memeriahkan suasane. cooperation antare fasi bole dipuji. tahniah2!!ahaha.

konklusinye,
program nih memberi satu pengalaman yg hebat n xkn ktorang lupekan.
tarbiyah utk f1 xkn berhenti slagi kite x kuar maahad. bersedialah dgn perjumpaan2 utk f1 yg akn dilakukan. haha!


HALUAN PELAJAR
FORM 4 2010

berlangsung hanya selama hanye 3 hari rabu until jumaat. 13-15 jan.
ketua fasi: fauzan
pen ket fasi: kak aisyah azmi

drpd aktiviti yg dilakukan, nmpk cm best ah..n mmg best pon.
ptri f4 nmpk cm enjoy ngn program nih..yg ptre xtw ah..
aktiviti sume menarik!
mengambil pengajaran drpd orentasi f1, segala kekurangan cuba dibetulkan.
amek pngajaran gk drpd kem2 kite sblm nih, aktvt riadah asingkn ptre ptri..
sembelihan cm kite dulu, tetap best tp byk btol yg haram..
sembelih x btol then makruh sbb putus tros kepale..haha. trok btol..tp lawak ah!

by the way,,
alhamdulillah segalenye berjalan lancar.

jutaan terime kasih gk kpd semua urusetia n fasi yg menjayekan prog yg best nih.
sejuta kemaafan dihulurkan atas segala kesalahan..

thnx to umi n semua guru2 yg menjayekn 2 2 prog nih. tnpa mreke, siapalah kita...

by.sk

sepi seketika~

sejuta kemaafan dipinta sbb da lame x update blog nih.
skez agk sibuk ah~haha.
eza ad prob ngn tenet n busy study for spm kaann?
skin teramat busy dgn urusan skola sehingge x terkate.
insyaAllah pluang sminggu cuti nih, akn cuba update siket2.
bkn ape, kami taw, bdk2 yg da kuar skola la yg plng nk bace blog nih kaann..?
kami tidak akn menghampakan korang.
insyaAllah~

kami sudah jadi alumni !

kami sudah jadi alumni !